SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes

Dag 3

Geert-Jan Waasdorp (Intelligence group)

Geert-Jan is ook al een oud-gediende in onze GOED BEGIN serie. Als oprichter en directeur van de Intelligence Group komt hij altijd met opmerkelijke inzichten over de arbeidsmarkt gebaseerd op goede data. 

Verder is Geert-Jan iemand die elk jaar met allerlei nieuwe initiatieven komt. Zo startte hij het afgelopen jaar de website Loopbaanpro.nl. En ook in 2022 komt hij weer met iets nieuws.


1.

Hoeveel werklozen zijn er op 31-12-2022? (Nu zijn er circa 359.000 officiële werklozen). Het betreft hier het aantal werklozen volgens de nieuwe telling die het CBS van 2022 gaat hanteren. 

501.000

2.

Welke (nieuwe) beroepen gaan doorbreken in 2022? 

Stikstofdeskundige, Isolatiemedewerker. 

3.

Gaat de arbeidsmarkt en/of solliciteren in 2022 door de Coronacrisis verder veranderen? 

Heel spannend gaat het worden voor SkillsCV. Een breed gedragen initiatief dat voornemens is om in maart/april groots naar de markt te worden gebracht, na ruim 1,5 jaar voorbereiding. Als dat daadwerkelijk gebeurt zou de game changer richting een skills gedreven arbeidsmarkt echt een feit zijn. En dat gaat echt een andere en nieuwe basis leggen voor een eerlijkere arbeidsmarkt met gelijke kansen voor iedereen. 

4.

Welk (studie)advies zou je jongeren op dit moment geven? (Of m.a.w. welke studies zijn van belang voor de arbeidsmarkt van de toekomst medio 2030). 

Techniek of werken in de zorg. 

5.

Wie is de arbeidsmarkt persoon van 2021? Welke persoon of organisatie heeft in 2021 met zijn of haar ideeën een belangrijke bijdrage geleverd aan het beter functioneren van de arbeidsmarkt. 

Ik vind de recruitercode echt een hele belangrijkste stap die gezet is op de arbeidsmarkt en waar nu meer dan 300 recruiters zich aan gecommitteerd hebben, o.a. gedragen door partijen als Compagnon en Manpower. De recruitercode is voor mij ‘person of the year’. 

6.

Terugkijkend op het ministerschap van Wouter Koolmees. Hoe heeft hij het gedaan? 

Ik weet zeker dat Wouter Koolmees meer voor elkaar had willen krijgen. Een goede minister met moeilijke dossiers. Een hele toegankelijke en aardig man. Ik had gehoopt dat hij minder naar de polder had gekeken en meer naar de markt, want daar ligt de toekomst. Een als formateur had hij adviezen van commissie Borstlap beter door kunnen duwen, zeker op het gebied van het minimum loon. Ik had niet met ‘m willen ruilen, en ik denk dat hij graag meer had gedaan. Ik had ‘m dat ook gegund, aangezien we dat nodig hebben op de arbeidsmarkt. 

7.

Wie zou ook een goede opvolger van Wouter Koolmees zijn geweest? 

Rob Witjes 

8.

Als ik Karien van Gennip was, zou ik......... 

...........Direct het minimumloon verhogen naar € 14 euro per uur en het openbaar maken van marges in de arbeidsbemiddeling om zo uitwassen te voorkomen.

Een wetsvoorstel maken waarin het grondrecht wordt vastgelegd dat iedereen recht heeft op een eerlijke en transparante arbeidsmarkt. 

9.

Mijn wens voor 2022.........

.........is dat iedereen gezond blijft, lief is voor elkaar en we hard blijven werken aan gelijke kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt voor iedereen


<- Dag 2: Ton Wilthagen

Naar de startpagina van EEN GOED BEGIN ->

Dag 4: Anne Megens ->