SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes

Zenuwen bij een sollicitatie? Business as usual?

Veel van de mensen, die wij begeleiden in hun zoektocht naar een baan, geven aan dat ze ‘vaak erg zenuwachtig zijn en het daardoor misgaat.” Nu is het niet zo gek dat je zenuwachtig bent voor een sollicitatie….dat is iedereen. Het is voor veel mensen namelijk  geen ‘Business as usual’. Toch is het lastig als je niet zo kan presteren als je graag zou willen. In deze blog gaan we er iets dieper op in en geven natuurlijk een aantal praktische tips.


Zenuwachtig, wat is er aan de hand in je lichaam?

Ieder mens is dus wel eens zenuwachtig, alleen de één heeft er meer last van dan de ander. Bovendien,  de één kan er beter mee omgaan dan de ander. De kern van het verhaal is dat in spannende, onbekende of angstige situaties, je lichaam harder gaat werken. Bijvoorbeeld:

 • Er wordt meer adrenaline aangemaakt,
 • Je gaat sneller ademen om mee zuurstof binnen te krijgen,
 • Je hart gaat sneller kloppen om de zuurstof sneller rond te pompen
 • Veel hormonen krijgen ook een boost om zaken beter te gaan doen.

Eigenlijk is je lichaam bezig om te zorgen dat je net even sterker en scherper bent om de spannende situatie naar je hand te zetten. 

Dat is positief, maar vaak schieten we door, gaat het lichaam te lang door, met alle negatieve gevolgen van dien. Je kent de signalen vast wel: trillen,  rode vlekken, zweethandjes, transpireren; Het zijn allemaal voorbeelden dat je lang in een situatie van allertheid zit.

Wat doe je er aan?

 • Soms helpt het al om je bewust te zijn van dat zenuwachtigheid eigenlijk iets heel normaal is, de zenuwachtigheid  er zelfs voor zorgt dat je nog net iets beter kan presteren. 

Een beetje zenuwachtig is  dus uitstekend. Een sollicitatie is tenslotte een niet alledaagse gebeurtenis.

Overigens voor de andere kant van de sollicitatie-tafel is het ook niet een alledaagse gebeurtenis, ook daar zal wel sprake zijn van enige zenuwachtigheid. Dat geldt natuurlijk niet voor de doorgewinterde recruiter, voor hem/haar is het wel business as usal, maar zij hebben er belang bij om een goed beeld van je te krijgen, dus zij zullen je snel op je gemak stellen.

Zenuwachtig zijn is dus niet erg, als je het maar binnen de perken houdt. Overigens is het helemaal niet gek om 

 • je zenuwachtigheid te benoemen. Bijvoorbeeld: “Ik merk dat ik erg zenuwachtig ben, maar ik vind dit ook zo een leuke baan.”

Waarom word je zenuwachtig?

Eén van de belangrijkste redenen dat je zenuwachtig bent of wordt, is dat je allemaal dingen moet doen die je niet zo gewend bent, je in een situatie zit dit je niet gewoon bent. Bijvoorbeeld: 

 • Iets over je zelf te vertellen
 • Lastige vragen beantwoorden
 • Mensen je ook nog gaan beoordelen

 en bovendien 

 • ben je bang om fouten te maken.  Want er hangt zo veel van af.

Er hangt veel van af

Om bij dit laatste te beginnen. Van een sollicitatie hangt vaak veel af. Onze eerste tip is, 

 • ga solliciteren vanuit een werkende situatie en ruim voor dat je baan wordt beëindigd. Dan zit je niet in een zo ‘alles of niets situatie’.  Je zal merken dat solliciteren dan zelfs leuk is.

Maar ook als je helaas zonder baan zit, realiseer je dan dat je al ver bent gekomen. Je veel kandidaten achter je hebt gelaten en dat waarschijnlijk als deze niet lukt, een volgende sollicitatie mogelijk wel succesvol zal zijn.  Onze volgende tip is dan ook,

 •  zorg dat je altijd met meerdere sollicitaties bezig bent. Het is toch vaak een soort tombola. Dus doe vaak mee.

Je wordt beoordeeld

Dan over het beoordelen, natuurlijk word je beoordeeld tijdens een sollicitatie. Maar omgekeerd doe jij dat hopelijk ook. Jij bent ook aan het beoordelen, bijvoorbeeld wil ik hier wel werken. Bedenk je ook dat mensen je vaak beoordelen op hele andere zaken dan jij denkt. Dus 

 • wees je zelf, dat is vaak het beste. Ga uit van je kracht! Wanneer ze geen aanknopingspunten zien voor een gesprek hadden ze je waarschijnlijk niet uitgenodigd! Als je dan toch beoordeeld wordt , laat dan zien wat je kracht is.

Oefenen oefenen en oefenen

Je wordt dus vaak zenuwachtig omdat je zaken moet doen die je niet vaak doet of in situaties die je niet echt kent. Daar is een oplossing voor, namelijk veel oefenen. Eigenlijk zorgen dat het ‘Business as usual’ wordt. Een vraag als “Vertel eens iets over jezelf? “ of “Waarom moeten we jou aannemen op deze functie?”, zijn natuurlijk uitstekend te oefenen. Dus 

 • ga met je partner of een sollicitatie-buddy vooral veel oefenen. Je zal merken dat je de nodige zekerheid opbouwt en dat het steeds gemakkelijker wordt.

Je zekerheid word ook vergroot als je veel kennis van de organisatie en/of de materie hebt. Je zal merken dat je zekerder en dus minder zenuwachtig wordt als je veel over de organisatie weet. Dus onze belangrijkste tip is: 

 • Bereid je sollicitatie goed voor, denk goed na wat jouw Unique Selling Points zijn en denk na over goede voorbeelden. Oefen het geven van deze voorbeelden ook. Het hanteren van de STAR-methode helpt. De STAR-methode is een uitstekende manier om kort en bondig je verhaal te vertellen.

Niet bekend, maakt zenuwachtig.

Iedereen kent dat het gevoel wel: Zal ik wel op tijd zijn? Waar is het precies? Een belangrijke bron van zenuwen, die vaak gemakkelijk is weg te nemen. Is het in de buurt, neem dan een dag voor je sollicitatie een kijkje. Weet je namelijk de situatie ter plaatse, dat scheelt weer een hoop zenuwen. Ook wanneer je wat verder weg woont en niet direct langs kan gaan, kan je nog genoeg doen. Kijk bijvoorbeeld op google maps / streetview waar de organisatie zit. Zoek goed uit de tijden van het OV of de routeplanner en ga vooral op tijd weg. Liever nog een wandelingetje in de buurt, dan op het laatste moment binnen komen vallen.

 • Bereid ook je reis goed voor.

Het is ook handig om je gesprekspartners even te googlen. Heb je er toch meer een beeld bij, weet je ook iets meer over hun achtergrond (werken ze er al lang, hebben ze dezelfde leeftijd/achtergrond). Hoe meer er bekend is, hoe minder het aantal zaken waarover jij je zenuwachtig hoeft te maken.

Laat de zenuwen niet met je aan de haal gaan.

Een beetje zenuwachtig is dus niet erg, eigenlijk juist wel goed, maar te veel zenuwen dat werkt dus vaak contraproductief. Het prettigs is om je sollicitatie aan het begin van de dag te hebben. Dat is de tijd er  naar toe het kortst. Mocht dit niet zo zijn, zorg dan voor afleiding. 

 • Je sollicitatie later op de dag: Ga nog even sporten, bel een vriendin of vriend, speel een spelletje. Zorg voor enige leuke afleiding.

 

Verzorg jezelf goed.

 

Hoe je het wendt of keert, een sollicitatie is wel het moment dat je er moet staan. Zorg dat je in goede conditie bent. Lekker uitgeslapen, goed gegeten.  

 • Zorg gewoon dat jij je lekker voelt. Je favoriete kleding kan niet altijd, maar vooraf naar je favoriete muziek luisteren kan heel vaak wel.

Wanneer je gaat googlen op “de zenuwen de baas”, kom je vast ook nog veel andere goede tips tegen, maar je komt ook allerlei kalmeringsmiddeltjes tegen. Doe dat niet, want als je er al kalm van wordt, word je er ook vaak heel sloom van en dat kan je nu net niet gebruiken. 

Business as usual

Onze belangrijkste tip om de zenuwen de baas te zijn, is zorg dat het business as usual wordt. Voorbereiden en oefenen is daarbij het belangrijkste.