SollicitatieLAB
Maakt van een sollicitatie een succes


Dag 18

Han Mesters (ABN AMRO)

Het is een goed gebruik bij EEN GOED BEGIN om ons licht ook even op te steken bij het economisch bureau van een van de banken. 

Dit keer vonden we Han Mesters van de ABN AMRO bereid om zijn visie op de arbeidsmarkt van 2022 te delen. 


1.

Hoeveel werklozen zijn er op 31-12-2022? (Nu zijn er circa 359.000 officiële werklozen). Het betreft hier het aantal werklozen volgens de nieuwe telling die het CBS van 2022 gaat hanteren.

Volgens de nieuwe methode schat ik 405000 (lichte toename op basis van de nieuwe methode toegepast op huidige werkekoosheid) 

(Het verschil met de oude methode valt vooral op bij de vraag op welke termijn mensen beschikbaar zijn voor werk. Vaker antwoorden ze nu: ‘Binnen twee weken’. Die beschikbaarheid bepaalt voor een deel of iemand als werkloos wordt geteld of niet. Volgens de internationaal afgesproken definitie is sprake van werkloosheid als iemand geen betaald werk heeft, daar wel recent naar heeft gezocht en hij of zij binnen twee weken kan beginnen). 

2.

Welke (nieuwe) beroepen gaan doorbreken in 2022?

Laat ik er een paar noemen: Gezondheidszorg op afstand specialisten, Levens-einde planner, Neuromarketeer, Domotica adviseur en Virtual reality consultant 

3.

Gaat de arbeidsmarkt en/of solliciteren in 2022 door de Coronacrisis verder veranderen? 

Solliciteren via Teams of met opgenomen videoclip wordt het nieuwe normaal. Reverse recruitment ook: door de schaarste moeten werkgevers pitchen bij kandidaten. Ook verdergaande digitalisering van werving en selectie. Partners die solliciteren bij advocatenkantoren doorlopen, ook door corona, al bijna volledig 100% een digitaal proces. 

4.

Welk (studie)advies zou je jongeren op dit moment geven? (Of m.a.w. welke studies zijn van belang voor de arbeidsmarkt van de toekomst medio 2030) 

Ontwikkel  je sterke competenties en oefen creativiteit en intermenselijke vaardigheden (daarvoor geldt wel dat zwakke competentie hier de moeite waard is om te ontwikkelen) 

5.

Wie is de arbeidsmarkt persoon van 2021? Welke persoon of organisatie heeft in 2021 met zijn of haar ideeën een belangrijke bijdrage geleverd aan het beter functioneren van de arbeidsmarkt 

Moeilijk: Ik zou zeggen Lale Guhl, geen arbeidsmarkt specialist maar wel lichtend voorbeeld voor grote groep toekomstige werknemers 

6.

Terugkijkend op het ministerschap van Wouter Koolmees. Hoe heeft hij het gedaan? 

Wat had hij meer kunnen doen?  Zijn gedachtengoed is opgenomen in de Cie Borstlap en SER advies. Hetze tegen flex minder handig want niet alle behoefte aan flex kan intern opgelost worden, 

7.

Wie zou ook een goede opvolger zijn van Wouter Koolmees? 

Jeroen Dijsselbloem was ook een goede geweest, maar van een andere kleur he.  

8.

Als ik Karien van Gennip (de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) was, zou ik.........

...........Veel meer controle uitoefenen op kwaliteit nieuwe bestuurders van grote vennootschappen (RvC en RvB) Ook toetsen op empatische vaardigheden. Is nu nog steeds feestje van de ‘200 van Mertens”. 

9.

Mijn wens voor 2022.........

.........Roaring twenties 2.0! 


<- Dag 17 Leonore Nieuwmeijer

Naar de startpagina van EEN GOED BEGIN 2022 ->

Dag 19: Bas van de Haterd ->